zaterdag 23 juni 2012

Kaart Andamanen en Nicobaren, Port Blair, Golf van Bengalen

Kaart Andamanen en Nicobaren: CIA
De Andamanen en Nicobaren zijn twee eilandengroepen die tot India behoren in de Indische Oceaan. De archipel ligt in het zuiden van Azië en telt 379.944 inwoners (2011).

De hoofdstad van de eilanden is Port Blair op het eiland Zuid-Andaman. De hoofdstad van de Nicobaren is Car Bar.

De Andamanen en Nicobaren behoren tot het Indiase unieterritorium van de Andamanen en Nicobaren. De officiële talen van de eilanden zijn Hindi en Engels.

De eilanden die boven de 10e breedtegraad liggen zijn de Andamanen, de eilanden daaronder zijn de Nicobaren.

De eilanden liggen in het zuiden van de Golf van Bengalen, op ongeveer 1.250 kilometer ten zuidoosten van de Indiase stad Calcutta en 1.200 km ten oosten van Madras.

Het territorium ligt 150 kilometer ten noorden van Aceh in Indonesië en is van Thailand, Maleisië en Myanmar gescheiden door de Adamanse Zee.

Het Coco-kanaal scheidt de eilanden van de noordelijker gelegen Myanmarese eilandgroep de Coco eilanden.

Het Indiase territorium Andaman and Nicobar Islands omvat een keten van 572 grote en kleinere eilanden. Deze zijn geologisch een voortzetting van het Arakangebergte in Myanmar.

Het hoogste punt van de archipel is met een hoogte van ruim 700 meter Saddle Peak op Noord-Andaman.

Groot-Brittannië vestigde vanaf het eind van de 18de eeuw strafkolonies op de eilanden. Van 1942 tot 1945 waren de eilanden door Japan bezet. In 1947 kwamen zij aan India.

Belangrijke middelen van bestaan voor de eilanden zijn rijstverbouw en visserij. Bosbouw levert houtsoorten voor de export op. Verder vindt er export van kopra plaats.

Toerisme vormt daarnaast een belangrijke bron van inkomsten.

Golf van Bengalen
De Golf van Bengalen is een brede zeearm van de Indische Oceaan. Aan de westzijde liggen India en Sri Lanka, aan de oostzijde liggen de Andamanen en Nicobaren.

Karakteristiek voor de Golf van Bengalen zijn de winden en oppervlaktezeestromen, die het gevolg zijn van de moesson die in dit gebied heerst.

De wind waait van april tot oktober van land naar zee. Er heerst een zeestroming langs de kust met de wijzers van de klok mee. In de overige maanden zijn wind en stroming tegengesteld.

Kaart Nicobaren: CIA