donderdag 6 juni 2013

Kaart Nepal en Kathmandu - Provincies en Himalaya


(Kaart Nepal: VN)
Nepal heet officieel de Federale Democratische Republiek Nepal en ligt in Zuid-Azie. Nepal telt 28.563.377 inwoners (2009) en de hoofdstad is Kathmandu.

Het land ligt in de Himalaya tussen India en China (Tibet). Het zuidelijke gedeelte wordt gerekend tot het Indische subcontinent.

Nepal is een bergachtig land in de Himalaya. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de Mount Everest, die aan de grens met China (Tibet) ligt.

De Mount Everest is een berg in de Himalaya op de grens van Nepal en Tibet. Met 8.848 meter is het de hoogste berg op aarde.

Het noorden van Nepal omvat het centrale en hoogste deel van de Himalaya, met de Mount Everest (8.848 meter), de Kangchenjunga (8.585 m) en de zuidelijke hellingen daarvan met de Dhaulagiri (8.172 m).

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Nepal verandert met de hoogte van het gebied. In de laagvlakte heerst een heet en subtropisch klimaat.

Tegen de hellingen is het subtropisch. In de vergletsjerde bergen heerst een Alpenklimaat.

De regentijd valt in de periode van juni tot oktober.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal. Veel bezoekers trekken de bergen, de ongerepte natuur, tempels en de steden.

Ongeveer 15 procent van Nepal is bedekt met eeuwige sneeuw. Voor toeristen is Nepal daarom een geliefde vakantiestek bij alpinisten.

Nepal kent door het gevarieerde landschap een bijzonder rijke fauna. In het tropisch laagland komen onder meer olifanten, neushoorns, tijgers en apen voor. In het hogere deel van het land leven wilde schapen.

Het King Makendra National Park en het aangrenzende Chitawan National Park beschermen onder andere de Indische neushoorn en olifant, diverse herten, gaur en talrijke roofdieren, waaronder tijger en panter.

Het stadscentrum van Kathmandu wordt gevormd door wijken die rond het oude koninklijk paleis Hanuman Dokha liggen. Het paleis dateert in oorsprong uit de 16de eeuw.

Het stadsbeeld van Kathmandu wordt verder gekenmerkt door de vele in rode baksteen en met houtsnijwerk versierde woonhuizen en paleizen.

In de stad zijn talrijke hindoeïstische tempels. Een van de grootste en oudste nog bestaande boeddhistische tempels in de stad is de Kastamandhapa.

Steden Nepal
Naast de hoofdstad Kathmandu zijn een aantal steden in Nepal: Pokhara, Lalitpur, Biratnagar, Bharatpur, Birganj, Butwal, Dharan, Bhim Datta, Dhangadhi, Janakpur, Hetauda, Madhyapur, Thimi, Bhaktapur.


Kaart steden Nepal: CIA

Kaart Nepal provincies

Nepal: kaart CIA

Kaart Nepal
Nepal is een land in Zuid-Azië en grenst aan China en India. De hoofdstad en grootste stad van het land is Kathmandu.

Kaart Nepal, steden, provincies, wegen, rivieren, reliëf: CIA

Regio Zuid-Azië
Nepal wordt volgens de indeling van de Verenigde Naties samen met Iran, Afghanistan, Pakistan, Bhutan, Bangladesh en de eilandstaten De Malediven en Sri Lanka gerekend tot de regio Zuid-Azië.