Het land is een republiek op het gelijknamige eiland Sri Lanka in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. Sri Lanka wordt gerekend tot Zuid-Azië.
Tot 1948 was het gebied een kolonie van het Verenigd Koninkrijk, en tot 1972 werd het Ceylon genoemd.
Omdat het land en gunstige ligging heeft op grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis.
Landschap
Sri Lanka heeft vanaf de zee een golvende kustvlakte, die in het westen een breedte heeft van 50 tot 60 kilometer. In het oosten en noorden is de vlakte breder.
Het binnenland bestaat uit een terrassengebied dat overgaat in hoogland. De hoogste bergtoppen zijn Pidurrutalagala (2.514 m) en Samanalakanda (Adam's Peak 2.243 m).
De rivieren ontspringen allemaal in het centrale bergland en stromen naar alle richtingen. De langste rivier is de Mahaweli Ganga.
Klimaat en vakantie
Door de equatoriale ligging kent Sri Lanka een tropisch moessonklimaat. Het laagland in het noorden en oosten en het oostelijk deel van het centrale hoogland vormen een droge zone.
Sri Lanka staat bekend om de natuurlijke schoonheid, zoals de tropische bossen, stranden, berglandschappen.
Ook het rijke culturele erfgoed maakt van het eiland een wereldberoemde toeristische bestemming.
Steden Sri Lanka
Enkele steden in Sri Lanka zijn naast Sri Jayewardenapura Kotte, Colombo, Anuradhapura, Galle, Horana, Trincomalee, Kalmunai, Kalutara, Kandy, Polonnaruwa, Unawatuna, Point Pedro, Batticaloa.
Kaart Sri Lanka provincies
Kaart Sri Lanka, steden, provincies: CIA |
Kaart Sri Lanka/Ceylon 1914
De onderstaande kaart toont Sri Lanka toen het nog Ceylon heette. De kaart is uit 1914 uit het "Indien: Handbuch Für Reisende” van Karl Baedeker.
Kaart Ceylon (Sri Lanka), steden, topografie |
Kaart Sri Lanka
Sri Lanka ligt op het eiland Sri Lanka in de Indische Oceaan, ten zuiden van India. De hoofdstad van het Zuid-Aziatische land is Sri Jayewardenapura Kotte.
Kaart Sri Lanka, steden, wegen, rivieren, meren, reliëf: CIA |