zaterdag 30 november 2013

Kaart Bangladesh en Dhaka, Vakantie Zuid-Azië


(Kaart Bangladesh:: VN)
Bangladesh heet officieel de Volksrepubliek Bangladesh. Het land ligt in het zuiden van Azië en telt 156.050.883 inwoners (2009). De hoofdstad is Dhaka. Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Bangladesh ligt op het Indisch Subcontinent en grenst voor het grootste gedeelte aan India en voor een klein deel aan Birma.

Samen met de Indiase deelstaat West-Bengalen vormt Bangladesh de regio Bengalen.

Het land ligt ten noorden van de Golf van Bengalen en omvat voornamelijk de delta van de rivier de Ganges. Door deze ligging wordt het land veelvuldig getroffen door overstromingen.

Rivieren Bangladesh
Bangladesh is min of meer één grote delta van de rivieren de Ganges, waarvan de lokale naam Padma luidt, en de Brahmaputra, die luistert naar de lokale naam Jamuna. Deze rivieren stromen samen in de rivier de Meghna.

Daarnaast zijn er vele aftakkingen van deze rivieren die apart naar de Golf van Bengalen stromen.

Het land is enerzijds door de afzettingen van de rivieren zeer vruchtbaar, maar anderzijds zeer kwetsbaar voor overstromingen.

De hoogste berg van Bangladesh is met 1052 meter de Mowdok Mual. De berg ligt in het grensgebied met Maleisië.

Bangladesh hoort volgens de indeling van de VN samen met Iran, Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bhutan en de eilandstaten Sri Lanka en De Malediven tot de regio Zuid-Azië.

Kaart steden Bangladesh
De hoofdstad Dhaka is tevens de grootste stad van Bangladesh. Andere grote steden zijn Chittagong, Khulna, Rajshahi, Sylhet, Barisal, Bogra, Comilla, Mymensingh, Rangpur.


(Kaart steden Bangladesh: CIA)

Kaart Bangladesh
Bangladesh grenst aan India en Birma. De hoofdstad van het Zuid-Aziatische land is Dhakka.

Bangladesh: kaart CIA